Haptonomie Rhoon

In 2021 op wereldreis? Denk aan je zorgverzekering

Geplaatst op

Indien je in 2021 op wereldreis gaat wil je wel zeker weten dat dit veilig kan. Niemand wil voor akelige verassingen komen te staan. De reiziger in hart en nieren dient voorzien te zijn van een zorgverzekering. Wat zijn de voorwaarden van zorgverzekeringen 2021? Belangrijk is om jezelf hier eerst eens goed in te verdiepen.

Veel zorgverzekeringen dekken als je wereldreis korter is dan 1 jaar. Je kan dus net 364 dagen op reis gaan om veilig verzekerd te zijn voor zorg en ziekenhuis opnamen in het buitenland. Want je weet nooit wat er gebeurd tijdens zo een lange reis. Binnen een jaar is er niks aan de hand omdat de wet langdurige zorg (wlz) nog steeds op jou van toepassing is. Niet elke soort zorg wordt uit de basisverzekering vergoed wereldwijd. Daarom is het zeer verstandig een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Langer op wereldreis gaan

Dit wordt echter anders wanneer je langer dan een jaar op wereldreis gaat. Je zorgverzekering is namelijk afhankelijk van de WLZ voorwaarden die voor maximaal en jaar in het buitenland gelden. In sommige gevallen vervalt de wet op langdurige zorg als je langer dan een jaar weg bent. In dit geval moet de sociale verzekeringsbank bepalen of je nog gedekt bent in het buitenland na een jaar. Dit hangt af van een aantal factoren die persoonlijk zijn afgestemd. Neem dus contact op met se SVB voordat je vertrekt.

Indien de WlZ toch nog op jou van toepassing blijft geeft de SVB een verklaring af die aan jou zorgverzekering moeten worden toegezonden. Hierdoor blijf je langdurig verzekerd op wereldreis. Als je langer dan een jaar weggaat en de WlZ niet meer van toepassing is kan de huidige zorgverzekering worden beëindigd. Via OOM kun je dan een speciale particuliere verzekering afsluiten voor meerdere jaren in het buitenland. Zo is een medische verzekering ook mogelijk als je een lange wereldreis van meer dan een jaar maakt.

Soort verzekering in het buitenland

De European Health Insurance Card (EHIC)is een bewijs dat je ook buiten Nederland verzekerd bent. Een reisverzekering als aanvulling zorgt voor een nog uitgebreidere dekking. Indien je ook nog besluit om langer dan drie maanden buiten Europa te gaan werken ben je niet langer in Nederland volgens de zorgverzekeringswet verzekerd. Wat uitkomst kan bieden is in dit geval een speciale reis of expat verzekering. Als je niet of korter dan drie maanden gaat werken blijf je in Nederland gewoon wereldwijd verzekerd mits korter dan een jaar zolang de Wlz niet vervalt.

Indien je wilt rondreizen (zonder werk) in Australië dan kun je met de Europese EHIC pas goed terecht. Australië heeft speciale afspraken met het Europese EHIC zorgverdrag. De EHIC kaart uit Europa geeft toegang tot een Australische zorgpas. Elke zorg die medisch noodzakelijk is, is zo verzekerd in Australië.

Bron: https://www.zorgverzekeringvergelijken2021.nl/beste-zorgverzekering/

Gerelateerde berichten

Ik ben zwanger, moet ik een begrafenisverzekering voor mij of mijn kind?

Het overlijden van je kind, als verwachtende moeder wil je hier het liefst absoluut niet aan denken. En dat is begrijpelijk, geen moeder zal immers...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden