Haptonomie Rhoon

Chiropractie en haptonomie

Geplaatst op

Bij de chiropractor Hilversum in de praktijk bij MoveWell hebben wee een combinatie van vele specialisten. Bij MoveWell werken fysiotherapeuten, oefentherapeuten en chiropractoren. Maar geen haptonomen wat doet een haptonoom en is het geheel anders dan chiropractie.

Wat weet ik van de haptonomie?

Chiropractie is mijn vak. Maar ok haptonomie…Ik moest mijzelf er eerst wel weer in verdiepen. Ooit heb ik een lezing gehad van een haptonoom over wat haptonomie nu precies kan betekenen. 45 minuten later wist ik het nog steeds niet. Lag het aan de spreker? Vond ik het niet interessant? Of is het onduidelijk? Dan maar even googlen. Wat is haptonomie? Het is een leer die zich bezighoudt met aanraken, voelen en direct lichamelijk contact. Verder gaat haptonomie in op de ontwikkeling van het menselijk gevoelsleven en de ontwikkeling van de tastzin, met houdingen, bewegingen en gebaren. Puff lastig verwoord. Of ligt dit aan mij?

Nog steeds niet geheel duidelijk. Is het dan zo vaag? Iets wist ik wel; haptopnomen zijn eigenlijk een fysiotherapeut en moet na de fysiotherapie nog een lang vervolgtraject voltooien voordat ze zich haptonoom kunnen noemen.

Wat is het verschil tussen een chiropractor en haptonoom?

Kwa opleiding is het daarom ook anders. Chiropractie is een vijfjarige universitaire opleiding. Na het bepalen van een VWO diploma kan je dit in het buitenland doen. Haptonomie is ontstaan in Nederland en kan hier alleen gedaan worden. Pin mij er niet op vast, maar dit vind ik met korte research.

De chiropractor focust voornamelijk op rugpijn en nekpijn waar een haptonoom zoals eerder aangekaart ook ingaat op het gevoel. Wellicht iets zweveriger in dit geval niet de slechte betekenis van het woord, maar zoals ik al eerder aangaf het valt moeilijk uit te leggen. Zijn er mensen die tevreden zijn bij de haptonoom. Jazeker! Zijn er tevreden patiënten bij de chiropractor? Helemaal waar.

MoveWell Chiropractie Hilversum

Kortom een haptonoom valt niet te vergelijken met een chiropractor. Onze praktijk is ook geheel anders opgebouwd waar wij fysieke klachten gecombineerd aanpakken met verschillende disciplines als de chiropractie, fysiotherapie en oefentherapie. Wat heb ik geleerd van dit artikel? Wellicht dat patiënten met stress klachten, emotionele problemen die daardoor lichamelijk klachten ontwikkelen baat kunnen hebben bij een haptonoom. Misschien wordt het tijd om meer samen te werken met de haptonoom.

Gerelateerde berichten

Ik ben zwanger, moet ik een begrafenisverzekering voor mij of mijn kind?

Het overlijden van je kind, als verwachtende moeder wil je hier het liefst absoluut niet aan denken. En dat is begrijpelijk, geen moeder zal immers...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden