Haptonomie Rhoon

Praktische spraakoefeningen voor je kind om thuis te doen

Geplaatst op

Zomervakantie! Dit woord kan de ouders zowel opluchting als een beetje angst inboezemen. Als iemand die zelf ouder is, is het mijn doel om niet alleen de vakantie te overleven, maar ook om ervan te genieten, en het misschien zelfs wat rustiger aan te doen terwijl ik mijn kinderen hetzelfde te doen. Maar als we willen dat onze kleintjes vooruitgang blijven boeken in hun lezen, spreken en taaloefeningen, moeten we ze aan het werk zetten tijdens de vakantie. Spraakoefeningen kunnen overal gedaan worden, en met minimale voorbereiding en enige creativiteit kan het nog steeds leuk en effectief zijn. Ik weet dat multitasking bij mij thuis de enige manier is om te overleven en met vier kinderen is er voor mij niet de hele ochtend tijd om een lesplan op te stellen voor elk van hen. Ik eet een kom ontbijtgranen en dan gaan we. Dus ik wilde wat leuke, snelle ideeën delen die ik met mijn kinderen heb gebruikt, die je zou kunnen doen om je te helpen het oefenen voort te zetten terwijl je nog steeds van de zomerpret geniet. Deze heb ik samen met logopedie assen samengesteld.

In de auto

De meeste mensen zijn bekend met ten minste een bepaalde versie van het alfabet spel waarbij je om de beurt door het alfabet gaat, denkend aan een dier of een voedsel dat begint met elke letter van het alfabet. Bij het richten van spraakgeluiden kun je een soortgelijk spel spelen, alleen in plaats van te denken aan dieren die beginnen met de letter k kun je zoveel mogelijk woorden bedenken die beginnen met het /k/ geluid als “kat”, “koekje” en “kaas”. Je gaat om de beurt heen en weer tot iemand  geen ander woord meer kan bedenken.

Knuffeltijd met boeken

Kies boeken die interessant zijn voor jouw kinderen en help hen om foto’s of woorden te vinden die beginnen met de geluiden waar ze aan werken. Je kunt ze gewoon laten luisteren terwijl je de woorden duidelijk voor ze uitspreekt, of je kunt ze ook laten proberen de woorden te zeggen.

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden